Modules

Binnen het CIV T&U opereren Expert Ontwikkel Teams (EOT's) die inhoudelijke thema's uitwerken tot innovatieve en inspirerende onderwijscontent. EOT's zijn tijdelijk van aard en bestaan uit experts uit het bedrijfsleven en het onderwijs.


Sensortechnologie en mechatronica

Nieuwe technologieën voor een betere teelt

Sensoren en mechatronica kunnen helpen om in kassen en schuren de optimale omstandigheden te creëren. De meetgegevens van de sensoren worden op computers verwerkt, waarna met mechatronica processen in werking worden gezet (bijvoorbeeld een automatische waterkraan). In deze onderwijsmodule leer je technische systemen en onderdelen kennen en benoemen. Met als doel om goed beslagen ten ijs te komen als je het gesprek met leveranciers voert.


Plantinhoudstoffen

Stoffen uit planten winnen

Planten bevatten stoffen die gebruikt worden in de farmaceutische, de biochemische of de voedingsindustrie. Denk aan geur-, kleur- en smaakstoffen, maar ook aan geneeskrachtige stoffen. In de onderwijsmodule 'Plantinhoudstoffen' leer je planten determineren, plantfamilies in kaart te brengen en in welke plantdelen de meeste plantinhoudstoffen te vinden zijn. Daarnaast wordt het interpreteren van chemische analyses van plantinhoudstoffen en de verschillende teeltmaatregelen voor de productie van de gewenste hoeveelheid plantinhoudstoffen behandeld. Ook de wetgeving betreffende de teelt en het winnen van plantinhoudstoffen en de marketing komt aan de orde.


Internationale logistiek

Het vervoeren van versproducten

Nederland is een land met veel import en export. Het vervoeren van versproducten vraagt om veel extra aandacht. In deze onderwijs module wordt de hele keten van verslogistiek behandeld, zoals het vormen van productgroepen, de juiste verpakking en maatvoering,  geconditioneerd vervoer, fytosanitaire eisen (hoe oorkom je het meevervoeren van ongewenste bacteriën of andere schadelijke stoffen in de keten) procesanalyse, kostenbesparingen, import- en exportregels en internationale standaards.


Life Science Plantenteelt

Alles over het kweken van gezonde planten

Hoe groeit een plant? En hoe kun je planten het beste verzorgen om een optimale groei en ontwikkeling van het gewas te bewerkstelligen? Daarover gaat de CIV module 'Life Science Plantenteelt'.  Maar ook over hoe je het natuurlijke afweermechanisme van de plant kunt gebruiken, zodat je minder chemische bestrijdingsmiddelen nodig hebt. Kortom: hoe kweek je gezonde planten, zowel boven als in de grond.


Aquaponics

Vissen en planten samen

Aquaponics is de gecombineerde teelt van vissen en planten. Een nieuwe, duurzame methode om voedsel te produceren. Aquaponics gebruikt de levenscyclus van de een voor de teelt van de ander. Daarnaast kan de teelt in meerdere lagen worden opgezet en bijvoorbeeld in leegstaande kantoren worden toegepast. Een innovatieve teeltmethode die kan meehelpen om de groeiende wereldbevolking van voedsel te kunnen blijven voorzien. Deze onderwijsmodule biedt een introductie in aquaponics. Hoe werkt de visteelt, en hoe kun je dat combineren met de plantenteelt? Naast theorie worden ook handvatten aangereikt om te oefenen met een aquaponicsopstelling.